+31 6 31644613 info@ictismensenwerk.nl

Inhoud van de workshops

Communicatie & samenwerking voor ICT-professionals

Overzicht workshops eind 2018

Overzicht workshops begin 2019

Omgaan met feedback

Do 14 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Je hoort vaak dat feedback een cadeautje is. Dat kan het ook zijn, maar het moet zorgvuldig worden aangenomen. Je krijgt iets terug van de ander, vanuit zijn/haar wereldbeeld, en jij vertaalt dat zelf naar wat je ermee wil en kan doen. Goed reageren zorgt dat je uit de feedback haalt wat voor jou relevant is, en dat je de (werk)relatie met de feedbackgever goed houdt.

Lees verder

Als je feedback krijgt, ben je bezig met twee dingen: wat zegt de feedback over mij en wat kan en wil ik daarmee doen, en hoe ga ik reageren naar de feedbackgever en welk effect heeft dat op onze (werk)relatie. Bedenk dat feedback gaat over jou, maar ook over degene die het geeft (projectie, zie Wat je zegt, ben je zelf). Het zegt iets over wat de ander belangrijk vindt.

In deze workshop kijken we hoe je het beste kunt reageren op verschillende soorten feedback, zodat je er voor jezelf goed mee omgaat. En zodat je de ander laat weten dat je hem/haar hebt begrepen, want die zal dat waarderen. En zodat je zo nodig ook goede afspraken maakt.

Het is een interactieve workshop, met ruimte om je eigen situaties en vragen in te brengen.

Open inschrijving

€ 90

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 700

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Feedback met effect

Alleen in combinatie met Waarom? Daarom!                                 Do 4 apr en do 18 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

We komen allemaal weleens in situaties dat iemand ons vraagt wat we ergens van vinden. En in situaties waarin iemand ons, gevraagd of ongevraagd, laat weten wat hij/zij ergens van vindt. In deze workshop kijken we naar hoe je het beste feedback kunt geven én ontvangen.

Lees verder

Feedback is vaak verpakte kritiek. Het is belangrijk om die kritiek op een opbouwende manier te geven, zodat het aankomt, en zodat de ontvanger er iets mee kan doen. En vergeet vooral niet om ook positieve feedback te geven. We bekijken en oefenen de regels voor goed feedback geven. En we kijken wanneer je het beter niet kunt doen.

We lichten toe wanneer de bekende modellen (4G, GEGA, Geweldloos Communiceren en dergelijke) wel en niet werken, maar we oefenen vooral met sandwich, en met een model dat minstens net zo vriendelijk is voor de ontvanger als de bekende modellen, maar een stuk krachtiger.

Ook feedback goed ontvangen is best lastig. Je hebt te maken met jezelf: je bepaalt zelf of je het wil accepteren en of je er iets mee wilt of kunt doen. Daarnaast heb je te maken met de ander: je kunt op allerlei manieren reageren, en dat heeft effect op de feedbackgever. Ook dat gaan we verkennen.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Waarom? Daarom!

Alleen in combinatie met Feedback met effect                              Do 4 apr en do 18 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Inhoudelijk gerichte mensen, waaronder veel ICT-professionals, zijn geneigd om te argumenteren, ook als ze iets willen of niet willen van een ander. Goed onderbouwen wat je aan de ander vraagt. Maar dat werkt vaak niet. De ander neemt het in overweging, of komt met tegenargumenten, en doet er verder niks mee. In deze workshop oefenen we een geheel andere stijl: stelgedrag.

Lees verder

In deze workshop lichten we een aanpak toe om heel beknopt en krachtig aan te geven wat je wel of niet wilt van de ander. Met elementen van feedback en onderhandelen. Op een vriendelijke en nette manier, maar wel duidelijk en krachtig. Zodat hij of zij er eigenlijk niet omheen kan. We oefenen er ook mee, en je kunt je eigen situaties inbrengen.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Drie workshops kernvaardigheden

Do 14 mrt, 4 apr en 18 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Deze reeks bestaat uit 3 workshops, die samen een survivalkit vormen voor ICT-professionals, en onontbeerlijk zijn voor leidinggevenden:

  • Omgaan met feedback
  • Feedback met effect
  • Waarom? Daarom! (stelgedrag).

 

Open inschrijving

€ 255

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.950

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Je favoriete rotgevoel

Ma 11 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Het klinkt tegenstrijdig, maar toch doe je het jezelf iedere keer weer aan: je favoriete rotgevoel. In allerlei situaties in contacten met andere mensen doe je wat je vertrouwd is, onbewust, terwijl dat niet altijd goed voor je is. In deze workshop onderzoeken we welke patronen bij jou spelen, en kun je bewust ervaren hoe het werkt – en hoe het anders kan.

Lees verder

Aan het begin van je leven bouw je patronen op, puur om te overleven, je bent afhankelijk van anderen. Later blijf je die patronen onbewust herhalen, ook op momenten dat ze je niet helpen. Aan de hand van de dramadriehoek, een model uit de transactionele analyse, kijken we naar jouw favoriete patronen. Je kunt ze betrappen omdat ze uiteindelijk altijd eindigen met een rotgevoel, maar het is best lastig om te vinden wat daarachter zit. Je herkent het niet, omdat je er zo aan gewend bent. De patronen zul je tegen blijven komen, alleen als je ze kan ontmaskeren, zijn ze onschadelijk gemaakt, en kun je in vrijheid bepalen wat je doet.

In deze workshop doen we diverse oefeningen om je bewust te worden hoe je patronen werken. En ook om te ervaren hoe het is als je eruit kunt stappen.

Open inschrijving

€ 90

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 700

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Met andere ogen

Alleen in combinatie met Met andere ogen (vervolg)                  Ma 25 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Soms is wat je automatisch doet in een situatie helemaal prima, en soms levert dat niet op wat je wilt. In deze workshop ga je met andere ogen kijken naar jezelf in relatie met anderen. Je gaat ervaren hoe het is om te doen wat je doet, en daarnaast waar te nemen wat je doet, en bewust een aanpak te kiezen. Je kunt eigen situaties inbrengen.

Voor groepen

Voor groepen: Als er iets niet lekker loopt in een team of een organisatie, kan het helpen om met andere ogen ernaar te kijken. In deze workshop behandelen we de drie basisprincipes voor een goed functionerend (menselijk) systeem: plek, ordening en balans.

Als er op een van deze aspecten iets niet klopt, krijg je gedoe. We kijken naar diverse voorbeelden van waar het kan knellen en wat je daaraan kunt doen. Er is ruimte om je eigen cases in te brengen.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Met andere ogen (vervolg)

Alleen in combinatie met Met andere ogen                                    Ma 1 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

In deze workshop frissen we de inhoud op van de workshop Met andere ogen. Maar we staan niet te lang stil bij de theorie, we gaan er vooral mee aan de slag. Je kunt je eigen situatie of vraag inbrengen, waar we samen naar kijken.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Wat je zegt, ben je zelf

Do 29 nov 2018 of ma 15 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Iedereen heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten, je hebt er zelfs meer dan je denkt. Als je die kwaliteiten kent, kun je ze bewust inzetten als de situatie daarom vraagt. In deze workshop houden we je kwaliteiten die je al kent tegen het licht, en ga je op zoek naar je verborgen kwaliteiten.

Lees verder

Alle kwaliteiten van een mens (of een team) hebben een positieve kant, als je ze maar inzet op het juiste moment, op de juiste plaats en in de juiste mate. Om dat te kunnen doen, moet je je kwaliteiten kennen. In deze workshop kijken we aan de hand van het model van Daniel Ofman naar je kwaliteiten. En naar het tegenovergestelde, want ook dat kan van pas komen. En we gaan op zoek naar verborgen kwaliteiten, waarbij anderen een spiegel kunnen zijn (Jung heeft dat schaduw en projectie genoemd). Met als doel dat je je kwaliteiten bewuster kunt gaan inzetten.

Een mens heeft kwaliteiten, maar ook een team als geheel heeft kwaliteiten, inclusief verborgen kwaliteiten. In de maatwerkversie van deze workshop kunnen we op dezelfde manier kijken naar de kwaliteiten van je team.

Open inschrijving

€ 90

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 700

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Drie workshops jij en je omgeving

Ma 11 mrt, 25 mrt en 15 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Deze reeks bestaat uit 3 workshops, waarin je je meer bewust wordt van jouw gedrag in de interactie met anderen:

  • Je favoriete rotgevoel
  • Met andere ogen
  • Wat je zegt, ben je zelf.

 

Open inschrijving

€ 255

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.950

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Je kwaliteiten in een team

Do 21 feb 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

De deelnemers in een team vervullen verschillende rollen. Er is geen goed of fout, alle rollen zijn nodig om een team goed te laten functioneren, waarbij de ideale mix afhankelijk is van de taak van het team. Aan de hand van het model van Belbin kijken we naar jouw voorkeursrollen. En we kijken naar een team waarin je functioneert.

Lees verder

In deze workshop maak je kennis met het model van Belbin. Je maakt een testje om je eigen voorkeursrollen te ontdekken. Dat zijn rollen die je van nature gemakkelijk inneemt in een team. Je kunt ook andere rollen invullen, maar dat kost meer moeite. Met veel voorbeelden gaat het model voor je leven, zodat je bewust met je rollen kunt omgaan.

Daarnaast kijken we naar een team waarin je functioneert. Als je met een eigen team aan deze workshop deelneemt, kunnen we kijken hoe de mix in het team is, gelet op de taak die het team heeft. Als er een teveel is van bepaalde rollen, kunnen de betreffende deelnemers zich wat inhouden. Als er een te weinig is van bepaalde rollen, kan iemand die expliciet op zich nemen. Je ziet ook elkaars voorkeursrollen, zodat je daar in je team een beroep op kunt doen.

Open inschrijving

€ 90

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 700

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Het pad naar de toekomst – stap 1

Alleen in combinatie met Het pad naar de toekomst – stap 2  Ma 19 nov 2018 of do 21 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

In deze workshop krijg je met hulp van de groep meer zicht op de richting die je het komende jaar in wilt gaan. Je brengt je eigen vraagstelling in. Met behulp van technieken uit de appreciative inquiry onderzoeken we wat jij belangrijk vindt en zetten zo de eerste contouren neer voor je pad naar de toekomst.

Voor groepen

Voor groepen: In deze workshop krijgen jullie meer zicht op de richting die je gezamenlijk het komende jaar in wilt gaan. Je brengt je eigen vraagstelling in. Met behulp van technieken uit de appreciative inquiry onderzoeken we, met inbreng van ieder van jullie, wat jullie samen het belangrijkste vinden en zetten zo de eerste contouren neer voor jullie gezamenlijke pad naar de toekomst.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Het pad naar de toekomst – stap 2

Alleen in combinatie met Het pad naar de toekomst – stap 1  Ma 26 nov 2018 of do 28 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Deze workshop is het vervolg op stap 1. Je gaat met de resultaten van stap 1 verder aan de slag. Je gaat visualiseren hoe de situatie over een jaar is, als alles wat jij belangrijk vindt helemaal voor elkaar is – een aanlokkelijk toekomstperspectief. En je gaat met speciale technieken je creativiteit aanboren hoe je dit kunt realiseren.

Voor groepen

Voor groepen werkt het hetzelfde, alleen je werkt samen, met inbreng van ieder van jullie, naar een gezamenlijk resultaat toe. Je hebt na afloop materiaal om aan de muur te hangen.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Intercultureel teamwork

Ma 17 dec 2018 of do 11 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Door internationale samenwerking en door een tekort aan personeel, komen steeds meer buitenlandse ICT-professionals in Nederland werken. Het vak is gemeenschappelijk, daar vind je elkaar snel, maar de samenwerking en communicatie in een (scrum) team blijkt vaak niet zo gemakkelijk. De taal is een zichtbare hobbel. Maar culturele verschillen kunnen onbewust tot grote misverstanden en wrijving leiden.

Lees verder

In een multicultureel team kun je onderling enorm verrast worden door de grote gevolgen van kleine culturele verschillen. Er zijn bijvoorbeeld culturen waarin je geen nee mag zeggen. Als je dan als Nederlander denkt dat je een afspraak hebt gemaakt, kom je bedrogen uit. En als je dan boos wordt, sla je de plank mis, want het was geen onwil, de ander heeft juist gedaan wat vanuit zijn/ haar cultuur netjes is.

In deze workshop gaan we aan de hand van het model van Hofstede kijken naar je eigen culturele achtergrond en die van anderen – de Nederlandse cultuur en diverse buitenlandse culturen, en hoe ze naar elkaar kijken. Want je bewust zijn van culturele verschillen is de eerste stap naar het overbruggen hiervan. Zodat je met wat extra moeite elkaar beter begrijpt.

De workshop wordt in het Nederlands en in het Engels gegeven; in principe in het Engels, tenzij alle deelnemers Nederlands spreken. Voor groepen in overleg.

Open inschrijving

€ 90

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 700

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Drie workshops jij en je team

Ma 5 nov, 19 nov en 26 nov 2018, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam, of

Do 21 feb, 21 mrt en 28 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Deze reeks bestaat uit 3 workshops om met hulp van elkaar een richting uit te stippelen voor je volgende stap naar de toekomst:

  • Je kwaliteiten in een team
  • Het pad naar de toekomst stap 1
  • Het pad naar de toekomst stap 2.

 

Open inschrijving

€ 255

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.950

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Bewuster keuzes maken

Alleen in combinatie met Bewuster keuzes maken (vervolg)    Do 8 nov 2018 of ma 18 mrt 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

Aan de ene kant houden we ervan om keuzes te hebben. Aan de andere kant vinden we het niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. Soms zijn er teveel mogelijkheden of er is niet een beste keuze, en dat geeft keuzestress. In deze workshop verkennen we hoe je bewuster keuzes kunt maken, waar je achteraf tevredener mee bent. Je kunt keuzes inbrengen in de workshop waar je nu voor staat.

Lees verder

Als wij keuzes maken, denken we graag dat ze rationeel zijn. We zetten de beschikbare informatie op een rijtje en nemen een verstandige beslissing. Maar zo werkt het vaak niet. Vaak is er teveel of te weinig informatie. Of er zijn veel mogelijkheden en we overzien het niet. Of er is geen goed of fout, en we weten niet wat we willen.

Bovendien is de vraag of de beste keuzes rationeel gemaakt worden. Het onderbewuste is veel beter in staat om informatie te verwerken en weet veel meer dan het bewuste, het is veel groter en veel sneller. In deze workshop verkennen we hoe je daar gebruik van kunt maken.

Het onbewuste kan je ook de verkeerde kant op sturen, door angsten te laten oppoppen of door in een patroon te schieten. Het helpt ook erg als je je eigen valkuilen hierin kent. Dit is een breed gebied, in deze workshop bekijken we dat in vogelvlucht.

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Bewuster keuzes maken (vervolg)

Alleen in combinatie met Bewuster keuzes maken                     Ma 8 apr 2019, 15:00 – 17:00 u. Rotterdam.

In deze workshop frissen we de inhoud op van de workshop Keuzes maken. Maar we staan niet te lang stil bij hoe je betere keuzes maakt, we gaan vooral aan de slag met keuzes waar je op dit moment voor staat. De groep kan je helpen om een keuze te maken (individueel), of de groep kan gezamenlijk een keuze maken (in-company).

Open inschrijving

€ 175

/ deelnemer

Groepen

8 of meer deelnemers

€ 1.350

 

Voor groepen plaats, datum en tijd in overleg

Prijzen exclusief 21% BTW. Als je de workshop(s) privé betaalt en het niet kunt declareren, is de prijs inclusief BTW.

Bij annulering tot 14 dagen voor de workshop worden reeds betaalde bedragen geretourneerd.

Bij annulering binnen 14 tot 8 dagen voor de workshop wordt 50% van de prijs in rekening gebracht.

Bij annulering binnen 7 dagen voor de workshop wordt 100% van de prijs in rekening gebracht.

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan om maximaal vier keer per jaar onze nieuwsbrief te ontvangen.

 

14 + 3 =

Contact

+31 10 2880880/ +31 6 31644613

 

Oscar Romerostraat 8, 3065 EH Rotterdam