+31 10 2 880 880 info@ictismensenwerk.nl

Er zijn momenteel geen workshops gepland, maar wij organiseren graag op aanvraag. Ook VIP-workshops en 1-op-1 coaching zijn mogelijk. Bel of mail!

Prikbord & boekentips

Feedback met effect, zonder 4G

24 januari 2019

Waarom het 4G model voor feedback vaak niet werkt, zeker in ICT-omgevingen, en hoe je het beter kunt aanpakken.

Elise (37) had diverse trainingen gehad over feedback geven met het 4G model. “Ik snap het prima, maar het blijft lastig om te doen. Ik kom vaak in discussies terecht, of er gebeurt […]

Nu ook boekentips!

6 september 2018

De beste boeken over communicatie en samenwerking, die mij het meest hebben geïnspireerd. Met mijn persoonlijke toelichting.

7
 
“Een beoordeling leidt niet tot betere prestaties, coaching wel”

Kilian Wawoe pleit voor gezamenlijke reflectie, waarbij je vooral vooruit kijkt
(NRC 22 nov 2019)

Nieuw: workshop Je cultureel gekleurde bril

3 december 2018

Door internationale samenwerking en door mobiliteit van personeel, werken steeds meer ICT-professionals samen met buitenlandse collega’s, leveranciers en klanten. Als je je niet bewust bent van culturele verschillen, kunnen deze tot grote misverstanden en wrijving leiden.

“Vakkennis alléén is niet meer voldoende”

Erica Harpe en Wendy van Tol
NRC 13 augustus 2019

Nieuwe data voor de workshops

25 augustus 2019

Er zijn diverse workshops communicatie & samenwerking voor leidinggevenden in de ICT, zowel open inschrijving als individueel (VIP).

“De vraag of computers kunnen denken is net als de vraag of duikboten kunnen zwemmen.”

Prof. dr. Edsger Dijkstra

Transicion introduceert ICT is mensenwerk!

15 juli 2018

Coaching, workshops en advies over communicatie & samenwerking voor leidinggevenden in de ICT

Communicatie & samenwerking

voor leidinggevenden in de ICT

Boekentips – de 6 beste boeken over communicatie & samenwerking

 

Onderstaand een kleine selectie uit de vele boeken die voor mij een inspiratiebron zijn, beschreven in eigen woorden.

Voor het gemak van de geïnteresseerde lezer heb ik een link toegevoegd naar een boekwinkel. Maar ik heb daar geen enkel financieel belang bij, om niet in de verleiding te komen om meer of duurdere boeken aan te prijzen.

Bewuster een keuze maken

Het slimme onbewuste – Denken met gevoel

In het onbewuste zitten een heleboel dingen die automatisch gaan. Soms is dat maar goed ook, je wilt niet met bijvoorbeeld je spijsvertering bezig zijn. Op andere momenten zit dat je in de weg, met patronen die niet passend zijn voor het hier en nu. Maar het onbewuste kan je ook enorm helpen, omdat

Lees verder

het vele malen beter is in het verwerken van informatie. Zeker bij belangrijke beslissingen weet je onbewuste meer dan je je bewust bent.

Ap Dijksterhuis legt in dit boek uit waarom en hoe het bewuste denken niet zoveel in de melk te brokkelen heeft, en dat we besluitvorming beter over kunnen laten aan de rest van ons brein.

Op naar de toekomst

Appreciative Inquiry – Change at the Speed of Imagination

Je gaat als vanzelf alles doen wat nodig is om naar een toekomstbeeld toe te werken, als dat beeld echt voor je leeft en aantrekkelijk voor je is. Appreciative Inquiry helpt je om samen met een groep te onderzoeken welke positieve ervaringen je tot nu toe hebt gehad, en hoe je die vertaalt

Lees verder

naar een gezamenlijke aanlokkelijke toekomst.

Ik heb het vaak toegepast. Je komt in beperkte tijd heel ver met een groep en je krijgt duidelijke en gedragen resultaten. En nog wel zo belangrijk: het is leuk voor de groep, inspirerend om te doen en iedereen neemt het resultaat vanzelf mee naar huis. Dit boek biedt een gedegen en praktisch toepasbare beschrijving van hoe je dit aanpakt.

Je favoriete rotgevoel

Transactionele Analyse – Het handboek

Ieder mens heeft aandacht nodig, al is het maar negatieve, want het is van levensbelang. Om die aandacht te krijgen, doe je alles wat nodig is, en daar ontwikkel je in je jeugd patronen voor. Als je ouder wordt, blijf je die patronen onbewust herhalen. Je blijft je soms gedragen zoals vroeger, als kind, of juist het

Lees verder

tegenovergestelde, als je strenge of overbezorgde ouder. Dat doe je onbewust. Die patronen hebben je veel gebracht, en misschien nog wel, maar ze gaan je ook vaak in de weg ziten. Als je ze leert herkennen, word je vrijer om uit het patroon te stappen, en op situaties te reageren als de volwassene die je nu bent.

Dit boek bevat een uitgebreide en gedegen beschrijving van de vele concepten en modellen die de transactionele analyse hiervoor aandraagt.

Waarom? Daarom!

Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?

Ik heb dit boek gelezen omdat zoveel mensen eraan refereerden, en de titel klinkt natuurlijk ook prachtig. De schrijver geeft een recept voor als je je ergert aan iemand: niet schelden, maar rustig zeggen wat je ziet (feitelijk), wat dat met jou doet, en hoe jij het anders wil. Dat kan erg goed zijn, als je

Lees verder

nooit zegt hoe je je voelt. Of als je van nature erg direct bent. Maar ik kan uit eigen ervaring zeggen: het werkt alleen als je een empatisch persoon tegenover je hebt. Een alphamannetje of -vrouwtje zal het worst zijn als jij ergens verdrietig van wordt. Het enige wat dan helpt is weglopen (als je dat weloverwogen doet, mag dat best, in tegenstelling tot wat ik vroeger leerde in cursussen), of een stevigere vorm van stelgedrag. Zonder het benoemen van emoties, met een stukje onderhandelen erbij. Die is net zo geweldloos, maar breder toepasbaar. Die laatse vorm van stelgedrag oefenen we in de workshop Waarom? Daarom!

Algemeen

De maskermaker – Systemisch werken en karakterstructuren

Iedereen heeft een waaier van aspecten in zijn karakter zitten, waarbij sommige van die aspecten sterker zijn dan andere. Wilhelm Reich heeft een model geïntroduceerd om karakter-structuren te benoemen. Anderen, waaronder de schrijvers van dit boek, hebben dit verder uitgewerkt en aangekleed. Het is een model en

Lees verder

daardoor per definitie nooit de waarheid. En de termen zijn wat krachtig, die moet je niet zomaar gebruiken in het dagelijks spraakgebruik. Maar het model kan je erg helpen om jezelf te begrijpen en met jezelf om te gaan, en via jezelf ook anderen.

Het boek geeft een schat aan informatie. Als je je eigen sterkste karakterstructuren nog niet weet, is het wel lastig om dit uit het boek te halen. Je herkent overal wel iets in. Er zijn testjes op internet te vinden, maar die missen in mijn ervaring soms de finesses, bijvoorbeeld het onderscheid tussen gecompenseerd oraal en masochistisch. Het beste is om een workshop of training te doen, bijvoorbeeld bij Phoenix Opleidingen. Daarna heb je een mooi naslagwerk aan dit boek.

Met andere ogen

Het verbindende veld – Organisatieopstellingen in de praktijk

Iedereen maakt deel uit van verschillende systemen. De organisatie waarin je werkzaam bent is er ook een. In ieder systeem gelden drie leidende principes. Het eerste principe is plek: iedereen die belangrijk is voor de organisatie, hoort erbij, niemand wordt uitgesloten. Het tweede leidende

Lees verder

principe is ordening: iedereen heeft zijn rol in de organisatie en vult die goed in. Het derde leidende principe is balans: er is evenwicht van geven en ontvangen, tussen medewerkers en organisatie en tussen medewerkers onderling. Als op een van deze drie punten iets niet klopt, komt er altijd gedoe. En andersom: als er ergens gedoe is, 10 tegen 1 dat er iets niet klopt op een of meer van deze punten.

De standaardwerken op dit gebied zijn van Bert Hellinger. Die zijn erg de moeite waard, maar niet zo toegankelijk. Jan Jacob Stam biedt een heldere, begrijpelijke en praktische introductie.

Nieuw team?

Wij faciliteren bijeenkomsten waarin je team een team wordt, en een gezamenlijke toekomst uitstippelt.

Boekentips!

De beste boeken over communicatie en samenwerking, die mij het meest hebben geïnspireerd. Met mijn persoonlijke toelichting.

Individuele begeleiding

Liever individuele begeleiding dan een groep? Maak een afspraak voor een individuele werksessie.

Een goede voorbereiding...

Sta je voor een lastig gesprek of contact? Bedenk en test je aanpak in een werksessie Professionele ruggespraak.

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan om maximaal vier keer per jaar onze nieuwsbrief te ontvangen.

 

4 + 15 =

Contact

+31 10 2880880

 

Oscar Romerostraat 8, 3065 EH Rotterdam